Blogg

Ett första blogginlägg från Nyhammars Ridgebacks. Har tänkt att bloggen ska handla om våra hundar och framför allt valpkullen vi väntar på.

Kanske även lite tankar om hundar och deras uppfostran. Alice är vår första Ridgeback men vår tionde hund och vi har haft flest schäfrar men även Flatcoated retriever och West highland white terrier. När det var dags för en ny hund sökte jag efter en stor hund av en frisk ras som brukar kunna bli gammal.

Då föll valet på Ridgeback och det har vi inte ångrat. Vid BPH (beteende och personlighetsbeskrivning hund) är slutomdömet för Alice modig, trygg och utan aggressivitet. Sjuk har hon inte varit hittills förutom en sårskada som valp. Friröntgad i både höftleder och armbågar.

Vi började tävla Agility i juli 2017 och lyckades bli Sveriges bästa Agilityhund i Rhodesian Ridgebackklubben det året. Förra veckan gjorde vi våra första starter i rallylydnad och där har vi inte nått godkänt än men i den sista klassen fick vi 67 poäng och godkänt är 70 så bara jag kan lära mig vad som förväntas av föraren så kan vi nog klara den gränsen.

2018-06-25 Trots tre progesteronprov och sex träffar har vi inte lyckats få till någon parning. Nytt försök nästa löpning.


2018-06-11 Alice har träffat Brun men inte varit färdig för parning. Är så rädd att missa rätt dag att jag gärna åker några gånger i onödan.

2018-06-06

I går kväll hade vi öppen träning i Agility på Nykvarns lokala kennelklubb. Alice skötte sig utmärkt, även när hennes lekkompis var där, som det tidigare hänt att hon smitit till. Men jag har inte sprungit tillräckligt under värmeböljan så mina ben var sega.

Tror att hon klarade sitt snabbaste slalom men blir så osäkert att göra det på det sättet på tävling.

2018-06-04

Idag har Alice och jag varit hos Ani Cura för att ta utstryk och sedan blodprov. Är så rädd att missa bästa parningsdatum därför åkte vi lite tidigt och får åka tillbaka på fredag. I lördags klarade vi godkänt för första gången i rallylydnad med 78 poäng. 10 poängs avdrag för att hon inte låg avslappnat på det torra grusiga gräset. Alice la sig snabbt och låg kvar när jag gick runt henne så jag trodde det var perfekt. En gång sträckt koppel och två gånger stegfel gjorde jag. Fortfarande mycket att lära för mig. 30 gr varmt på en stor gräsplan så jag är ändå nöjd med resultatet.

2018-06-04 I lördags hann vi även med att titta på BPH test (beteende personlighet hund) som Alice åtta småsyskon genomförde lika bra som Alice och sex av hennes syskon gjorde i ett års åldern. Jag brukar själv vara med som figurant på BPH det är så roligt att fortfarande lära sig en massa nytt om hundar och hur de beter sig i ovanliga situationer. Är därför van att se det mesta i bra och dåligt uppförande av hundar under test.

Båda kullarna har glada trygga hundar som inte uppvisar aggresivitet. + 30 grader i lördags kanske minskade energin något på de som testades då.

2018-06-01

Äntligen har Alice löpning startat. Valphänvisning är skickad och veterinärtid beställd för att se var i löpet hon är nästa vecka. Ska bli en så spännande sommar det här och vi hoppas på friska, glada och harmoniska valpar. Mina och Alice semesterresor fryser inne men vägs upp om vi får en valpkull att ta hand om.

Förra veckan klarade Alice och jag våra första starter i rallylydnad. Det var inte lätt ska jag säga men i sista klassen var vi bara tre poäng från godkänt. Felsteg av matte och i värsta värmen satt Alice sig i en vändning. Lite spänt koppel lyckades jag också få till. I går kväll var jag på föredrag av Anna Larsson Tre vallare. Hennes nya bok om rallylydnad har kommit ut och hoppas nu att det med hjälp av den ska lossna för mig och jag ska förstå vad domarna tycker är viktigt. Det var på Södertälje Brukshundklubbs anläggning där vi tillbringade mycket av vår fritid på 60 och 70 talet. Blev lite nostalgisk när jag körde in på parkeringen och mindes när våra barn var små och vi tävlade i rapport med våra schäfrar.

I vinter har vi tränat i Nykvarns hundhall. På tävling var vi från början många gånger felfria på hinder men fick i stället tidsfel. Nu är vi snabbare men då kan Alice ta egna beslut och välja fel tunnelingång eller springa vid sidan av balansen. Det är förstås jag som måste visa henne bättre. Tror att vi är helt överens om att Agility är roligare än rallylydnad både att utöva och att titta på.